Szent Márton napi felvonulás…

Szent Márton püspökről megemlékezve 2019. november 8-án a kiskunmajsai Római Katolikus Templomban Ft. Ivanics Zoltán iskolalelkész atya vezetésével Szent Márton napi igeliturgiát tartott a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda Tagóvodájának szülői és gyermek közössége.

Szent Márton életének felelevenítése kapcsán a gyerekek hallhattak arról, hogy Márton eredetileg római katona volt, akit megérintett Jézus tanítása. A legenda szerint hitelességét és önzetlenségét igazolja, hogy egy alkalommal didergő koldusnak adta félbevágott palástját. Amikor pedig püspökké szerették volna őt választani alázatosságában a ludak óljába bújt, hogy kitérjen a feladat elől. A libák azonban gágogásukkal elárulták őt, így hamarosan püspök lett. Mártont halála után szentté avatták.

A megemlékezés végén sor került a gyerekek által készített lámpások megáldására, majd a szülők és gyermekek lámpásaikkal világítva, dalocskákat énekelve, verselve, hosszú tömött sorban vonultak át az iskola épületébe, ahol a gyerekek hallhattak a Márton napi népszokásokról.

Befejezésként az iskola ebédlőjében közös agapén fogyasztották el a résztvevők a finom libazsíros kenyeret és a jószívvel kínált gyümölcsöt.

 

Tóthné Kovács Zsuzsanna
intézményvezető