Több fordulós történelem országos tanulmányi csapatverseny

Sikereink a XVI. Takáts Sándor országos történelem tanulmányi versenyen

170 éve a márciusi ifjak gondolataiban és tetteiben született egy új magyar állam. Alig másfél év múltán megtorlások időszaka kezdődött szabad lelkű hazánk ifjai ellen. A tragikus év viszont büszke eredményekkel is ellátta az utókor Magyarországát.

1849. Ettől az évtől kezdve létezik ismét magyar honvédségünk. Megalapítják Budapesten a Füvészkertet. Későbbi tudós magyarjaink születési éve is ez a gyásszal teli idő. Ekkor született Lóczy Lajos, földrajztudós, Kőnig Gyula, matematikus, Fabinyi Rudolf, vegyész-kémikus, Khuen-Héderváry Károly, későbbi miniszterelnök, Darányi István, jogász, Baditz Ottó, festőművész.

A végzős diákjaink négyfordulós történelem csapatversenyen vállalkoztak arra, hogy ismereteiket felelevenítik, és elmélyednek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiben.

A versenysorozat célja a történelem iránti érdeklődés komplex módú felkeltése, tehetséggondozás, képességfejlesztés, valamint a társadalomismeret, honismeret, állampolgári ismeretek, ének-zene, dráma, hittan tantárgyakhoz kapcsolódóan fejleszteni az írásbeli és szóbeli anyanyelvi kommunikációt, rendszerszemléletet, problémamegoldó képességet, térbeli és időbeli tájékozódást, ismeretszerzést, a digitális kompetencia területét. A versenyszervezés a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola tanárnője, Tyavoda Julianna érdeme.

A katolikus iskolák 5-8. osztályos diákjai részére meghirdetett csapatversenyen az országból 34 csapat indult a tanév elején. A legerősebb és legkitartóbb csapatokat várták 2019. május 18-án szombaton Kiskunhalasra, a közelmúltban Európa-szintűen felújított Thorma János Múzeum Galériájába. A helyszín méltó volt az évforduló megemlékezésének helye lenni. Itt található többek között a kiskunhalasi születésű Thorma János festőművész két monumentális méretű és jelentőségű festménye, amelyek a korszak kezdetét és zárását is szimbolizálják: a „Talpra magyar” és „Aradi vértanúk, október hatodika” című alkotások, tablók.

A jó hangulatban zajló versenyen a zsűri elnökeként a korszak jeles mai szakértője, dr. habil. Zakar Péter, az SZTE rektorhelyettese értékelte a csapatok felkészültségét, kreativitását, drámai játékát és prezentációit. Munkáját Palásti Károly középiskolai tanár és Szakál Aurél múzeumigazgató segítette.

Ezen az országos tanulmányi versenyen a 10. helyezést szerezte meg iskolánk négyfős csapata: Garas Panna, Jójárt Panna, Kovács Roland Attila és Tóth Dominik Jenő.

Olyan városok katolikus intézményeinek diákjaival mérhették össze tudásukat és kreativitásukat, mint Mosonmagyaróvár, Esztergom, Miskolc, Kecskemét, Kiskunhalas vagy éppen Jánoshalma.

Büszkék vagyunk helytállásukra, és a négy fordulón bizonyított kitartó felkészülésükre.

Biztatjuk diákjainkat abban, hogy a történelem tantárgy szerteágazó ismeretanyagával bővítsék a következő években is ismereteiket!

Bánné Csontos Ágnes Erzsébet, versenyre felkészítő szaktanár