Pályaválasztási előkészületek

Mindig fejtörést okoz a 8. évfolyamosok és szüleik számára a nagy kérdés: Merre tovább? Hiszen ebben az életkorban még viszonylag kevés tanuló biztos abban, milyen élethivatást válasszon, milyen pályára alkalmas, milyen követendő példák állnak előtte. Sokszor a szülők hoznak döntést, előzetes információik alapján, hogy gyermekük számára egy jó életutat jelöljenek meg.

Ennek az életszakasznak hosszas előkészületei vannak. Iskolánk már alsóbb évfolyamos kirándulás-szervezéseinél is arra törekedik, hogy tanulóink több szakma, hivatás, munkahely képviselőivel találkozhassanak, és ötleteket kapjanak a 8. évben történő saját pályaválasztásukhoz. Nagy örömet jelent számunkra, hogy mindebben szülői segítségekre is számíthatunk.

Több biciklitúránk, látogatásunk a MOL szanki telephelyén, iskolai táboraink, rendezvényeink, múzeumlátogatásaink mind ezt a motivációs és pályaorientációs célt szolgálták.

Lassan végéhez közeledik a nyolcadikosok számára a pályaválasztási teendők első szakasza. December 8-ig megtörténnek a jelentkezések a központi írásbeli felvételi vizsgára.

A választást megkönnyítésére további programok, ismeretterjesztő foglalkozások, szülői értekezletek és kirándulások zajlottak már le a 2017/2018-as tanév során is.

Szeptember 18-án Kecskemétre látogattunk, a Mercedes gyárba. Ámulva szemléltük a csúcstechnológiás gépsorokat, gyönyörködtünk a szemünk láttára legördülő négykerekű csodákban. A két órás gyárlátogatáson sok információt kaptunk, érdekességeket hallottunk, amelyek még a leány tanulók érdeklődését is felkeltették a gyárkomplexum iránt.

Szeptember végén a 8.-osok osztályfőnökeiként pályaorientációs értekezleten is részt vettünk Kiskunhalason.

Október hónapban Sörös Anita pályaorientációs szakértő látogatta meg a nyolcadik osztályokat, majd novemberben a szülőkkel is találkozott, egy szülői értekezlet keretében. Többen éltek az egyéni tanácsadás lehetőségével is és időpontot egyeztettek a szakértővel.

Egy másik szülői értekezlet keretében a környező iskolák igazgatóit, küldötteit láttuk vendégül. A találkozó végén lehetőség nyílt 7. és 8. osztályos tanulóinknak szüleik kíséretével a személyes ismerkedésre, beszélgetésre, információgyűjtésre is.

Novemberben a gyerekeknek lehetőségük nyílt egy helyi gyár, az AGRIKON KAM Kft. meglátogatására is kollégánk kíséretével.

Megjelent továbbá ismét a Megyei Pedagógiai Intézet pályaválasztást segítő kiadványa a hiányszakmák jegyzékével: az IRÁNYTŰ.

Tanulóink felkeresték a középiskolák meghirdetett nyílt napjait és a pályaorientációs megyei rendezvényeket is szüleikkel, hogy újabb információkat, tapasztalatokat gyűjthessenek.

A végzős diákokért január 20-án lehet ismét izgulni, ugyanis akkor kerül sor a központi felvételi vizsga megírására magyar nyelv és irodalom, illetve matematika tantárgyból az őáltaluk választott gimnáziumokban.

Kedves 8.-osaink! A jelentkezési lapok kitöltéséig már nem sok idő maradt hátra a töprengésre. Sok sikert kívánunk Mindenkinek! Kívánjuk, hogy találjátok meg azt a pályát, ahová rendelt Benneteket a Jóisten!