Nyári gyerekek a Balaton parton

Élmények a 2017-es Erzsébet táborban

Július 2-án, kora reggel, fél hét után kezdtük meg hosszú, de kényelmes buszos utunkat a zánkai Erzsébet-táborba. Fél 12-kor meg is érkeztünk, és beregisztrálás után elfoglaltuk komfortos szobáinkat a Nyári 1-es számú szálláson, a második emeleten. Rögtön mehettünk is ebédelni finom rántott húst ettünk rizzsel, kaptunk rétest és banánt is. Ebéd után altáborvezetőnk útmutatatása alapján részt vettünk a Regula-mókán, ahol játékos formában tanultunk fontos szabálycsoportokról az üdülőben való viselkedéssel kapcsolatban, és a Balatonban rejlő esetleges veszélyforrásokról. (pl. Mi a teendő, ha nagyon villog a viharjelző lámpa? )

Iskolánk az altáborunknak megfelelő piros egyenpólót, egyenhátizsákot, kulacsot, törölközőt, sapkát kapott.

Segítőink, a TESO-k (Tábori Együttélést Segítő Operatív munkatársak) nagyon kedves, felkészült, színes egyéniségű fiatal felnőttek, akik irányítottak minket és programokat is tartottak nekünk.

Vacsorára finom tarhonyás husit ettünk, utána sor került az ünnepélyes Altábori Nyitó Ceremóniára, zászlófelvonással, Himnusszal, majd csapatunk csatakiáltást tanult:

„Mi vagyunk a pirosak,

Összetartó a csapat,

Gyűjtjük a pecséteket,

Megesszük az ebédet.”

A napot egy hatalmas buli zárta (hip-hop –és, freestyle kosárlabda bemutatóval), közös tánccal, amiben aztán a tábori takarodóra rendesen el is fáradtunk. Reggeli és esti imáinkat egy takaros kis klubszobában tudtuk elvégezni, ahol egyúttal a nap eseményeit is értékeltük, megbeszéltük. Étkezés előtt és után pedig önállóan vagy csoportvezetőjével imádkozott mindenki.

Hétfőn, az ébredést követő reggeli ima, majd az átmozgató torna után fél nyolckor reggeliztünk,  elindultunk a strandra, ahol a viszonylag hűvös idő ellenére nagyon jót játszottunk, kipróbáltunk honfoglaláskori játékokat, ijászkodtunk, agyagoztunk, harcoltunk szablyákkal.

Délben dottoval döcögtünk ebédelni. Nyári gyümölcsleves, ízletes pulykaragu várt ránk. A csendes pihenőt követően a tábor egyik legjobb programja következett: kutyás bemutató a strandon, a végén meg is simogathattuk az ügyes kutyusukat és játszhattunk is velük. Négy órakor a Garabonciás gólyalábasok érkeztek és szórakoztattak bennünket.

Vacsorára menet lehetőség volt a megérkezéskor kapott 1000 Ft-os Erzsébet-kuponok levásárlására is. A 19:30-as pecsétmustra során számba vettük, hány játékban való részvételért kaptunk aznap pecsétet.

Nyolctól kilencig pedig Odett koncerten csaptunk hatalmas bulit, ami után együtt fényképezkedtünk a fiatal tehetséggel. A szobaszemle diákok és tanárok megelégedésével zárta második napunk.

A keddi reggeli után tábori olimpián vehettek részt vállalkozó kedvű társaink, lent a Balaton partján. Délben pörköltet ettünk petrezselymes burgonyával, a frissen szerzett energiát pedig egyből le is dolgoztuk, mivel altáborvezetőnk jóvoltából bejárhattuk a tábori tanösvényt, érdekes növényekről és állatokról hallottunk, ezzel pecsétjeink száma is tovább nőtt.

Sietve kaptuk magunkra fürdőruhánkat és három órakor már a Balatonon sétahajóztunk, szelve a nagy hullámokat. Utána fürdőztünk, nevettünk, játszottunk, napoztunk. A vacsora utáni időt a szokásos tábori rend szerint töltöttük.

Szerdán reggeli után szinte azonnal indultunk is a programokra. A csapat kettévált, voltak, akik a Balaton-felvidéki Tájházba mentek, ahol nagyon jó, népies hangulat közepette kézműveskedtek: barátság-karkötőt készítettek, gyöngyöt fűztek, álomfogót csináltak. Kedvesek voltak a gyerekek, mert az ajándékozás szép gesztusára is gondoltak.

Az altábor másik fele a „Hősök” Napjára látogatott ki a strandra, ahol találkozhattak Aqua-val, a vizímentő kutyával, ami bemutatót is tartott a kedvükért. Tüzoltó-, rendőr-, és helyszínelőkocsiba is beülhettek, a bátrabbak füstsátoron is keresztül futhattak, sőt még tüzet is olthattak. A szuper, de fárasztó délelőtt után húsleves és finom sajtmártásos csirkecomb várt ránk burgonyával. Szükségét éreztük a csendes pihenőnek is.

Fél háromkor már javában kocogtunk a strandra, ahol egészen vacsoráig pancsoltunk, lubickoltunk. Vacsora után siettünk, mert a napi pecsétmustra után a „Nem adom fel” együttes koncertjén vettünk részt, ami olyan szívhez szóló és megható volt, hogy a szemek még később, az esti ima alatt is könnyesek voltak. Kellemesen elfáradva mentünk tusolni és bújtunk ágyba.

Csütörtökön sem mondtunk csütörtököt. Igencsak elfáradva, de nagy örömmel és még mindig mozgalmasan töltöttük az utolsó napot. Egetverő trambulinozást csaptunk délelőtt, a reggelit követő rövid pihenő után. Emlékeket raktároztunk és ruháinkat is elkezdtük csomagolni. Ebéd után bekeményítettünk, és ellátogattunk a tábor területén található Hadiparkba.

Utána ismét irányba vettük a Balatont, engedve hívásának, és egy utolsót csobbantunk a tóban. A vacsora utáni táborzáró bulira vegyes érzésekkel mentünk, egyrészt fergeteges mulatságban vettünk részt-hasonlóan a nyitó esthez- másrészt tudtuk, hogy másnap már csak a hazaút vár ránk. Sor került a zászló levonására is.

Az altábori gyűlésen kiderült, milyen sok egyéni érmet zsebeltünk be egyéni sportokban.

Visszaérkezéskor megtapsoltuk a szobaszemle díjazottjait is, közben pelét mentettünk a lányok szobájából, nevetés és ijedezés közepette.

Élményekkel telve értünk haza, és már másnap elkezdtünk készülni a következő évi Erzsébet-táborra.