Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

2019. április 5-én immár 19. alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Versenyét Kiskunhalason.

A verseny hatodik éve az egész Kárpát-medence magyarságának, magyar ifjúságának közös ünnepe, a tehetséges és az irodalom iránt érdeklődők seregszemléje.

A verseny idén is túlmutatott a tanulmányi versenyek megmérettetési szokásrendjén. A közös összetartozás jegyében diákok nem egymás ellen versenyeztek, hanem a közös ügyért, a magyar nyelv és az erdélyi irodalom emléke előtt tisztelegtek.

A fővédnökséget ebben az évben is Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke; a rendezést pedig az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület és a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium példamutató szervezettséggel, felemelő és meghitt közeget teremtve vállalta.

Az egyetemi oktatókból, neves szakemberekből álló zsűri ebben az évben is a nagyszámú versenyző közül – a délvidéki, felvidéki, erdélyi, kárpátaljai és szűkebb hazánk kiváló iskolái és líceumai részvétele mellett – mindkét növendékünket díjazta.

Paál Emese Boglárka 7. osztályos tanulónk, aki először indult ezen a versenyen és Szabó Vivien 8. osztályos növendékünk, aki a harmadik alkalommal is kimagaslón szerepelt; mindketten a rangos különdíjban részesültek.

Ezen teljesítmény nem csak azért dicséretes, mert tucatnyi iskolát megelőzve érték el, hanem leginkább azért, mert Wass Albert példaszerűn szép és rendkívüli előadói erényeket megkövetelő meséiből kellett a versenyzőknek igen magas retorikai és stilisztikai követelményeknek eleget tenniük.

Mindezeken túl intézményünk sok évnyi kimagasló teljesítményt felmutatva (több első, második, harmadik helyezés és különdíjak után) elnyerte az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület díját, melyet második alkalommal adtak át.