Ballagás 2018.

Fergeteges tanévbúcsúztatás

Az idei tanévet is igazán fergeteges módon búcsúztattuk a Szent Gellért Katolikus Általános Iskolában. 2018. június 14 – én tartottuk diáknapunkat, melynek keretében színes programokon vehettünk részt. Diákparlamentünk után áttettük székhelyünket a Művelődési Házba, ahol a kiskunhalasi Lyra Együttes műsorát hallgathattuk, nézhettük meg, sőt aktívan ki is vettük belőle a részünket. A gyermekdalokból, megzenésített versekből álló progam során táncoltunk, énekeltünk közösen az együttessel, akik zajos sikert arattak. A hangulat nagyon jó volt, kicsi és nagy egyaránt jól érezte magát.

A koncert után az alsó tagozatosok visszatértek az iskolába, ahol elkészítették a „VAKÁCIÓ” feliratot. A felsősök pedig Paál Zsolt kolléga „EGY GOLDBERG VARIÁCIÓ” című darabját tekintették meg. A gyermekek nagy érdeklődéssel kísérték társaik előadását.

Ezután a délelőtt után már igazán csak egy nagyszerű nyári szünet jöhet. Kívánunk mindenkinek jó pihenést, feltöltődést, sok élményt!

Török Melinda – Diákönkormányzatot patronáló tanár

Jubiláló pedagógusaink

Paál Zsolt Tamás tanár                                           25 év

Paálné Tóth Irén Rozália tanító                          25 év

Patyi László tanár                                                     25 év

Tóthné Kovács Zsuzsanna mesterpedagógus, intézményvezető, közoktatási szakértő         30 év

Vargáné Forczek Éva gyógypedagógus                   25 év

Molnárné Nagy Herda Éva óvodapedagógus       30 év

Csongor és Tünde

A Vidnyánszky Attila által rendezett Csongor és Tünde című színjáték Csokonai-Vitéz Mihály darabja alapján jó színházélmény lehet minden korosztály számára. A mű sajátos nyelvezete talán fennköltsége, régies szóhasználata miatt érthetetlen lehet, de a jó rendezői munka kárpótol ezért. A nagyvonalú színészi előadás és tehetség mind emelte a színdarab élvezhetőségét. A sokszínű látványelemekkel és a különleges hangeffektekkel tarkított darab felejthetlen perceket szerzett minden kíváncsi néző számára.
Ezt a műélményt kapta ajándékba a 7. és a 8. osztályok diákjainak közössége. Színházlátogatásunkra 2018. május 23-án került sor.
A Magyar Nemzeti Színházban többen is ekkor járhattunk először. A művészetek sokszínűsége sugárzott az új építésű nézőtérről és az épület homlokzatáról.
A 7-8. osztályosok közössége nevében: Surján Dorina, Mák Fruzsina Anna, Pellikán Patrícia, 8. a

Egyházmegyei ballagási ünnepség Kalocsán

2018. június 1-jén ballagó diákjaink Kalocsán jártak. Ekkor tartották a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában működő általános iskolák közös ballagását a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.
Dr. Bábel Balázs érsek atya hívta meg a nyolcadikos diákokat.
Kíváncsisággal és örömmel utaztunk péntek délután Kalocsára. Iskolazászlónkkal zarándokoltunk ünneplőbe öltözve a szent helyre, anyatemplomunkba.

Érsek atya celebrálta a szentmisét, amelyen a prédikációt Depaula Flavio Silvio SDB atya, az Apostoli Nunciatúra titkára tartotta. Ő szólt hozzánk arról, hogy mit jelent a barátság, mennyi erő kell a jövőnkhöz. Fontos, hogy köszönetet mondjunk. Mindezt a 14-15 évesek nyelvén adta át nekünk, közérthetően és érdekesen, szívhez szólóan.

Igazi meglepetés volt számunkra, hogy a ballagó diákoknak külön levél készült érsek atya által, amelyet a szentmise után vehettünk át.

Majd megvendégeltek bennünket egy ünnepi vacsorára.
Az este jó hangulatban telt: a finom vacsora, a kellemes beszélgetés és a hangulatos utazás révén.

Érsek atya gondolataival búcsúzunk: „Oremus pro invicem! Imádkozzunk egymásért!”
A ballagó 8. osztályok és osztályfőnökök

Elsőáldozóink

Május 27-én délelőtt 9 órakor 44 kisdiák izgalommal és várakozással a lelkükben sorakozott szüleikkel, a számukra oly fontos szentmise kezdetére. Idén a Szentháromság vasárnapjára esett iskolánk 3. osztályos tanulóinak az elsőáldozása. Lelkük tisztaságát az első szentgyónás biztosította, melyre Szakács Tibor káplán atya készítette fel őket, akinek sokat köszönhetnek. A szentmisén végig áhítattal várták az oltári szentséget. A szentmisét követően boldogan gyűltek össze szüleikkel és felkészítőikkel egy vidám agapéra.

Kiemelt arany minősítés az országos népdaléneklési versenyen is!

“Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom ki vagy!” /Kodály Zoltán/

A fenti ikonikus Kodály gondolattal nyitotta meg kapuit a Tiszán innen, Dunán túl országos népdaléneklési minősítő verseny, melyen a kiskunmajsai Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákja, Zelei Janka is részt vett. A megyei fordulóból továbbjutva május 19-én reggel érkeztünk meg Érdre, ahol az Oktatási Hivatal és a Pedagógiai Oktatási Központ szervezésében megvalósuló versenyen mérették meg magukat a megyék képviselői. Három korcsoportban összesen 536 versenyző mutatta meg tudását, tehetségét a nívós zsűri előtt.

A verseny védnökei között volt Sebestyén Márta (Kossuth- és Liszt- díjas népdalénekes), és Kodály Zoltánné is. A verseny illusztris támogatói (és az énekesek értékelői) pedig többek között, Bodza Klára (Eötvös József- életműdíjas és Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett népdalénekes, számos népzenei kiadvány, többek között a Magyar Népi Énekiskola I.-V. szerkesztője), Vakler Anna (a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék művésztanára), Maczkó Mária (eMeRTon-, Magyar Örökség és Príma díjas népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék tanára), Sebő Ferenc (Kossuth- díjas énekes, tekerőlantos, népzenekutató), valamint Németh István (népzenegyűjtő, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézet munkatársa) voltak.

A verseny megnyitóján számos szívhez szóló, őszinte gondolatot hallhattunk. Az összes résztvevőhöz, és a versenyen megjelent nézőkhöz, hozzátartozókhoz szólván Sebestyén Márta arra hívta fel a figyelmet, mennyire értékes „munka” is a népdalénekeseké, hiszen a közösen éneklés hagyományát és örömét adhatják át egymásnak. A megnyitó ünnepségen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék hallgatói mutatták meg a „kicsinyeknek” varázslatos tudományukat, igazi autentikus népzenét hallhattunk Tőlük, a hallgatók a verseny zsűrizésében is részt vettek.

Az iskolánkat érintő, II. korcsoport szólóénekeseit többek között a fent említett Németh István, és Sebestyénné Farkas Ilona (Sebestyén Márta édesanyja, Kodály Zoltán egyik utolsó tanítványa, szellemi örökségének őrzője és továbbadója) zsűrizte. A több, mint harminc szólóénekes és számos kisegyüttes műsorát végighallgatva nem egyszer könny szökött a hallgatóság szemeibe az őszinte, tiszta lelkű előadók dalait hallgatva. Janka elsőként állt a színpadra, dalcsokra nem csak tehetségét, de virtuozitását, önfegyelmét, és alázatát is megmutatta. A zsűri kiemelt arany minősítéssel jutalmazta teljesítményét. Az eredményhirdetés után lehetőségünk nyílt a zsűri tagjaival, Németh Istvánnal és Sebestyénné Farkas Ilonával is beszélgetni. Nagyon jóleső érzés volt az ő szájukból is hallani, amit iskolánk közössége már sejtett, Janka hatalmas tehetség, kiváló stílusérzékkel énekli az igen nehéz népdalokat is, szerénysége és nyugalma pedig példaként állhat számos énekes előtt.

A szép eredmény mellett rengeteg tapasztalattal, kapcsolattal gazdagodhattunk, pedagógusként is rendkívül hálás vagyok, hogy részt vehettem a megmérettetésen. Köszönjük az Oktatási Hivatalnak, a Pedagógiai Oktatási Központnak a lehetőséget, valamint az Érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola dolgozóinak a verseny megszervezését és gördülékeny lebonyolítását.

Kis Judit

(ének- zenetanár)

Tázlár Kupa 2018

2018. május 18-án került megrendezésre a Tázlár Kupa, ahol öt általános iskola csapatai három sportágban mérték össze tudásukat. Iskolánk sportolói a következő eredményeket érték el:

Fiú labdarúgás:           1. helyezés

Gólkirály:                       Rádóczi Dániel 7.a. osztályos tanuló 4 góllal

Leány kézilabda:        3. helyezés

Sakk csapatverseny:   3. helyezés

Tázlár Kupa összetett pontverseny: 2. helyezés

Labdarúgó csapatunk ebben a tanévben az iskolák közötti kupákon így kétszer 1. és egyszer 2. helyezést ért el!

Gratulálunk az eredményekhez és további sportsikereket kívánunk!

SZENT GELLÉRT JÁTÉKOK 2018.

2018. április 26-27-én immár tizenkettedszer került megrendezésre a Szent Gellért Játékok elnevezésű kétnapos általános iskolai sportrendezvény, mely tizenegy versenyszámban nyújtott versenyzési lehetőséget a körzet öt általános iskolája számára.

Az első versenynapon a felső tagozatos labdarúgók mérték össze tudásukat, mely versenyen az alábbi eredmények születtek:

 

Felsős fiú labdarúgás:

1. Szent Gellért Kat. Ált. Isk.

2. Arany János Ált Isk.

3. Jászszentlászló

4. Szank

5. Tázlár

 

Gólkirály: Ürmös Erik (Szank) 4 gól

Legjobb kapus: Juhász György (Szt. Gellért)

Legjobb mezőnyjátékos: Lukács Bálint (Arany)

 

Pénteken három korcsoportban az atlétikai versenyszámok (fiú-leány 400m egyéni és 4×400 m váltófutások), majd a további hét labdajáték-versenyszám kerültek lebonyolításra.

 

Az atlétikai számok a következő eredményekkel zárultak:

 

1-4. osztály leány egyéni 400 m síkfutás:

1. Kiss Anna (Jászszentlászló)

2. Sólya Gréta (Arany János Ált. Isk.)

3. Béres Laura (Szent Gellért Kat. Ált. Isk.)

 

1-4. osztály fiú egyéni 400 m síkfutás:

1. Patyi Donát (Arany János Ált. Isk.)

2. Lippai Tamás (Jászszentlászló)

3. Krisztin Milán (Szent Gellért Kat. Ált. Isk.)

 

1-4. osztály leány 4×400 m váltófutás:

1. Arany János Ált. Isk.

2. Jászszentlászló

3. Szent Gellért Kat. Ált. Isk.

 

1-4. osztály fiú 4×400 m váltófutás:

1. Arany János Ált. Isk.

2. Szent Gellért Kat. Ált. Isk.

3. Jászszentlászló

1-4. osztály atlétika összetett:

1. Arany János Ált. Isk.

2. Jászszentlászló

3. Szent Gellért Kat. Ált. Isk.

4. Tázlár

 

5-6. osztály leány egyéni 400 m síkfutás:

1. Hájos Nadin (Arany János Ált. Isk.)

2. Varga Brigitta (Jászszentlászló)

3. Fülöp Viktória (Szent Gellért Kat. Ált. Isk.)

 

5-6. osztály fiú egyéni 400 m síkfutás:

1. Varga Dániel (Arany János Ált. Isk.)

2. Endre Áron (Jászszentlászló)

3. Kollár Péter (Szent Gellért Kat. Ált. Isk.)

 

5-6. osztály leány 4×400 m váltófutás:

1. Szent Gellért Kat. Ált. Isk.

2. Arany János Ált. Isk.

3. Jászszentlászló

 

5-6. osztály fiú 4×400 m váltófutás:

1. Arany János Ált. Isk.

2. Szent Gellért Kat. Ált. Isk.

3. Szank

 

5-6. osztály atlétika összetett:

1. Arany János Ált. Isk.

2. Szent Gellért Kat. Ált. Isk.

3. Jászszentlászló

4. Szank

5. Tázlár

 

7-8. osztály leány egyéni 400 m síkfutás:

1. Balog Flóra (Szent Gellért Kat. Ált. Isk.)

2. Pigniczki Dominika (Arany János Ált. Isk.)

3. Kovács Emma (Jászszentlászló)

 

7-8. osztály fiú egyéni 400 m síkfutás:

1. Juhász György (Szent Gellért Kat. Ált. Isk.)

2. Ürmös Erik (Szank)

3. Holik Kristóf (Arany János Ált. Isk.)

 

7-8. osztály leány 4×400 m váltófutás:

1. Szent Gellért Kat. Ált. Isk.

2. Arany János Ált Isk.

3. Jászszentlászló

 

7-8. osztály fiú 4×400 m váltófutás:

1. Jászszentlászló

2. Arany János Ált Isk.

3. Szent Gellért Kat. Ált. Isk.

 

7-8. osztály atlétika összetett:

1. Szent Gellért Kat. Ált. Isk.

2. Arany János Ált. Isk.

3. Jászszentlászló

4. Szank

5. Tázlár

 

Ezután került sor az alsó tagozatos labdarúgó mérkőzésekre, melyeken a következő végeredmény született:

 

1. Jászszentlászló

2. Szent Gellért Kat. Ált. Isk.

3. Arany János Ált. Isk.

Gólkirály: Bolla Bence (Jászszentlászló) 2 gól.

 

Ezalatt a Városi György Sportcsarnokban az alsós leány, valamint a felsős leány és fiú kézilabda-mérkőzésekre került sor, melyek eredményei:

 

Alsós leány kézilabda:

1. Arany János Ált. Isk.

2. Szent Gellért Kat. Ált. Isk.

Gólkirály: Sólya Gréta (Arany) 4 gól.

 

Alsós fiú kézilabda:

1. Arany János Ált. Isk.

2. Szent Gellért Kat. Ált. Isk.

Gólkirály: Szőke Bendegúz (Arany) 5 gól.

 

5-6.o. leány kézilabda:

1. Szent Gellért Kat. Ált. Isk.

2. Arany János Ált. Isk.

Gólkirály: Szőke Szandra (Arany) 6 gól.

 

5-6.o. fiú kézilabda:

1. Arany János Ált. Isk.

2. Szent Gellért Kat. Ált. Isk.

Gólkirály: Molnár Tamás (Szt. Gellért) 5 gól

 

7-8.o. leány kézilabda:

1. Arany János Ált. Isk.

2. Szent Gellért Kat. Ált. Isk.

Gólkirály: Nyári Anna (Arany) 5 gól

Legjobb kapus: Kuklis Anett (Szt. Gellért)

Legjobb mezőnyjátékos: Ágoston Vivien (Szt. Gellért)

 

7-8.o. fiú kézilabda:

1. Arany János Ált. Isk.

2. Szent Gellért Kat. Ált. Isk.

Gólkirály: Holik Kristóf (Arany) 4 gól

Legjobb kapus: Lány Bence (Arany)

Legjobb mezőnyjátékos: Szűcs Tibor (Arany)

 

A tizenegy versenyszám alapján kialakult az összesített végeredmény:

1.     Arany János Általános Iskola

2.     Szent Gellért Katolikus Általános Iskola

3.     Szent László Általános Iskola Jászszentlászló

4.     Gy. Szabó Béla Református Általános Iskola Szank

5.     II. János Pál Katolikus Általános Iskola Tázlár

 

2005-ben különdíjat alapított iskolánk, mellyel a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola legjobban teljesítő sportolóját jutalmazzuk. E díjat volt kiváló sportoló diákunk, Losonczi Tibor emlékére alapította intézményünk, melyet idén Juhász György 8.a. osztályos sportolónk vehetett át, aki tehetségével, példamutatásával, eredményeivel méltán érdemelte ki e megtisztelő címet.

Gratulálunk a győztes Arany János Általános Iskola valamennyi ifjú sportolójának és felkészítőinek, valamint minden kedves résztvevőnek sok sikert kívánunk a továbbiakban!

Köszönjük  a Furafol Hungary Kft-nek és munkatársainak, hogy a sporttelepet rendelkezésünkre bocsátotta és a verseny megrendezésében segítséget nyújtott!

Köszönetet mondunk intézményünk minden dolgozójának a verseny sikeres lebonyolítása érdekében végzett munkájáért.

 

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola közössége

 

Múltunk a jelenben ‎Egy nap népviseletben a Szent Gellért Katolikus Általános Iskolában

Intézményünk csatlakozott a Múltunk a jelenben, egy nap népviseletben felhíváshoz, amely arra invitált mindenkit, hogy április 24-én (2008 óta a magyar népviselet napja), aki csak teheti, a hétköznapi öltözetét egészítse ki valamilyen népi darabbal, bizonyítva, hogy a régi szép magyar viseleteteket és azok kiegészítőit milyen jól lehet ötvözni a mai kor ruhadarabjaival, divatjával.

Pörgött a szoknya, libbent a pántlika, szellő borzolta a fiúk kalapjára tűzött árvalányhaj bokrétát…

A diákok és nevelőik egyaránt örömmel és büszkén viselték a dédszüleiktől megörökölt kalárisokat, keszkenőket, zsinóros mellényeket.

Két növendékünk édesanyja, Rimóczi Hajnalka népviselet készítő mester, bemutatóval egybekötött rendhagyó órát tartott a nap alkalmából. Csak ámultunk a sok gyönyörű, aprólékos munkával készített, kor- és „tájegység-hű” ruhadarabok láttán.

Hamar megszületett az elhatározás: teremtsünk hagyományt a programból.

Váradiné Lódri Katalin

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Kiskunmajsa