O

Szépírás verseny

Intézményünkben fontosnak érezzük, hogy tanulóink igényesen vezessék füzeteiket, és munkáik külalakja is tükrözze egyéniségüket.

Karácsonyi szépírás versenyre invitálta az általános iskolák alsó- és felső tagozatos diákjait „Kinek legszebb a kézírása?” felhívással Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

A gyerekek feladata egy karácsonyi vers másolása volt. Két vers közül választhatták ki a számukra szimpatikusabbat: az alsó tagozatosok a Mennyből az angyal című népének és Weöres Sándor Száncsengő című verse közül, míg a felső tagozatosok Juhász Gyula Betlehem illetve József Attila Betlehemi királyok című versek közül dönthettek.

Intézményünk több diákja is belevette magát a munkába, ami csodaszép írásokat eredményezett.

A gyerekek beküldött pályamunkáit könyv- és tárgyjutalmakkal díjazták. Külön öröm, hogy a szép, kézzel lemásolt verseket elküldték a megyében élő idős, magányos embereknek ajándékba karácsony ünnepére.

További sikereket kívánunk tanulóinknak a jövőben!

Büszkén közöljük azoknak a diákoknak a képét, akik részt vettek ezen a tanulmányi versenyen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tanulmányi kirándulás Kalocsán

Idén ősszel ismét lehetőség nyílt iskolánk 5. a-b  osztályos tanulói számára, hogy egy csodálatos napot töltsenek el Kalocsán.

Dr. Lakatos Andor az érseki levéltár vezetője szervezésében a gyerekek részt vehettek egy ötvösművészetről szóló interaktív előadáson, ahol többek között kiderült, honnan származik az arany karátban való mérésének módszere, és hogyan befolyásolta a történelmet az „ónpestis” Napóleon oroszországi hadjáratának idején, vagy miért olyan híres a Hope-gyémánt.

Az érseki könyvtár megtekintése, a gyönyörű, tudást, bölcsességet tartalmazó régi könyvek, és a végtelen nyugalmat sugárzó könyvtárszobák, olvasótermek mindenkit ámulatba ejtettek, hiszen tárlatvezetőnk elmondta, hogy látogatásunk helyszíne a világ egyik legszebb barokk olvasóterme. Központi helyet foglal el a kiállításban Szent István ereklyetartó mellszobra, a gyerekek kézműves foglalkozás keretében ismerkedhettek Szent István és Szent László ereklyetartójával, nagy sikert aratott a kirakó, és az a színes feladatsor, amivel nemcsak történelmi, de a hittanhoz, helyismerethez kapcsolódó műveltségterületüket is bővítették.

Köszönjük a lehetőséget!

Laszák Andrea, Csikós Szilvia

vk

Vecsernyés Teréz kézimunkáiból nyílt mini tárlat a Városi Könyvtárban

5. b osztályunk tanulójának, Veszelka Istvánnak az édesanyja, Vecsernyés Teréz, kézimunka kiállításán jártunk a Városi Könyvtárban. Terike szabadidejében kézimunkázik, keresztszemes technikával készít kongré kulcstartókat, pénztárcákat, telefon- vagy szemüvegtartókat, keretezett képeket. Utóbbiak hímzéssel készülnek, általában egy-egy meseszereplőt vagy tájképet jelenítenek meg. Egyedi, levendulával, vagy fahéjjal töltött, illatpárnák is kikerülnek a szorgos kezek közül. Kisfia, Pisti is szívesen és ügyesen besegít a munkába. Osztálytársaival együtt nagyon büszkék vagyunk rájuk, örömmel látogattuk meg a kiállítást az adventi készülődés és várakozás jegyében.

Csikós Szilvia

O

Pályaválasztási előkészületek

Mindig fejtörést okoz a 8. évfolyamosok és szüleik számára a nagy kérdés: Merre tovább? Hiszen ebben az életkorban még viszonylag kevés tanuló biztos abban, milyen élethivatást válasszon, milyen pályára alkalmas, milyen követendő példák állnak előtte. Sokszor a szülők hoznak döntést, előzetes információik alapján, hogy gyermekük számára egy jó életutat jelöljenek meg.

Ennek az életszakasznak hosszas előkészületei vannak. Iskolánk már alsóbb évfolyamos kirándulás-szervezéseinél is arra törekedik, hogy tanulóink több szakma, hivatás, munkahely képviselőivel találkozhassanak, és ötleteket kapjanak a 8. évben történő saját pályaválasztásukhoz. Nagy örömet jelent számunkra, hogy mindebben szülői segítségekre is számíthatunk.

Több biciklitúránk, látogatásunk a MOL szanki telephelyén, iskolai táboraink, rendezvényeink, múzeumlátogatásaink mind ezt a motivációs és pályaorientációs célt szolgálták.

Lassan végéhez közeledik a nyolcadikosok számára a pályaválasztási teendők első szakasza. December 8-ig megtörténnek a jelentkezések a központi írásbeli felvételi vizsgára.

A választást megkönnyítésére további programok, ismeretterjesztő foglalkozások, szülői értekezletek és kirándulások zajlottak már le a 2017/2018-as tanév során is.

Szeptember 18-án Kecskemétre látogattunk, a Mercedes gyárba. Ámulva szemléltük a csúcstechnológiás gépsorokat, gyönyörködtünk a szemünk láttára legördülő négykerekű csodákban. A két órás gyárlátogatáson sok információt kaptunk, érdekességeket hallottunk, amelyek még a leány tanulók érdeklődését is felkeltették a gyárkomplexum iránt.

Szeptember végén a 8.-osok osztályfőnökeiként pályaorientációs értekezleten is részt vettünk Kiskunhalason.

Október hónapban Sörös Anita pályaorientációs szakértő látogatta meg a nyolcadik osztályokat, majd novemberben a szülőkkel is találkozott, egy szülői értekezlet keretében. Többen éltek az egyéni tanácsadás lehetőségével is és időpontot egyeztettek a szakértővel.

Egy másik szülői értekezlet keretében a környező iskolák igazgatóit, küldötteit láttuk vendégül. A találkozó végén lehetőség nyílt 7. és 8. osztályos tanulóinknak szüleik kíséretével a személyes ismerkedésre, beszélgetésre, információgyűjtésre is.

Novemberben a gyerekeknek lehetőségük nyílt egy helyi gyár, az AGRIKON KAM Kft. meglátogatására is kollégánk kíséretével.

Megjelent továbbá ismét a Megyei Pedagógiai Intézet pályaválasztást segítő kiadványa a hiányszakmák jegyzékével: az IRÁNYTŰ.

Tanulóink felkeresték a középiskolák meghirdetett nyílt napjait és a pályaorientációs megyei rendezvényeket is szüleikkel, hogy újabb információkat, tapasztalatokat gyűjthessenek.

A végzős diákokért január 20-án lehet ismét izgulni, ugyanis akkor kerül sor a központi felvételi vizsga megírására magyar nyelv és irodalom, illetve matematika tantárgyból az őáltaluk választott gimnáziumokban.

Kedves 8.-osaink! A jelentkezési lapok kitöltéséig már nem sok idő maradt hátra a töprengésre. Sok sikert kívánunk Mindenkinek! Kívánjuk, hogy találjátok meg azt a pályát, ahová rendelt Benneteket a Jóisten!

O

Az Agrikonban jártunk

Egy pénteken kémia órán a nyolcadik évfolyam ellátogatott Kiskunmajsa legnagyobb gyárába, az Agrikon Kabin és Agrártechnika Művekbe. Tóth János vezetésével körbementünk és megmutatták a dolgozók, hogyan folyik ott egy átlagos napjuk. A cég 1968 óta foglalkozik fő termékével, a vezetőfülkével. Ezen kívül önjáró gépekhez különböző alkatrészeket gyárt. Szállítanak ki Németországba, Oroszországba, Belgiumba, Franciaországba, Csehországba és Ausztriába.

A gyártási folyamat négy részre bontható:

-Alkatrészgyártás

-Hegesztés

-Felületkezelés

-Szerelés

Technológiájuk is igen fejlett. Pl: lézeres gépek, KTL sor, hegesztő robotok, festőberendezések. Kiskunmajsa lakosainak nagy számmal nyújt álláslehetőséget.

Az évfolyam nagyon élvezte a kirándulást és sok új dolgot ismert meg.

O

A rózsafüzér elkísért engem…

„A rózsafüzér elkísért engem örömben és próbatétekben egyaránt. Sok-sok gondomat bíztam rá és mindig bátorítást találtam benne.” / II. János Pál pápa/

Októberben kitüntető figyelmet szentelünk a rózsafüzér közös és egyéni imádkozásának az egyház liturgikus parancsai szerint. Nem újkeletű hagyomány a rózsafüzér közös elmondása. Régtől fogva imádkozta nemzetünk is nagy tisztelettel.  Arra invitál ez az ünnepi hónap, hogy figyelmünket mindinkább Szűz Máriára, gondoskodó égi anyánkra és Jézusra, az ő értünk szenvedő fiára irányítsuk.

Amikor imádkozunk, Istennel, mint legbensőbb barátunkkal beszélgetünk, a vele való barátságunkat, kapcsolatunkat tápláljuk. Hasonló módon a rózsafüzér imádkozása közben kapcsolatot tartunk égi édesanyánkkal, Máriával. Azonban nem csak egy baráti érzés ápolásáról van szó. Az „Üdvözlégy Mária” imádkozása közben szemlélődünk, szívünk mindinkább megtisztul, szándékainkat, gondjainkat, örömünket, bánatunkat Máriával együtt visszük Isten elé. Tanulóinknak is szeretnénk ezt a fontos élményt, megtapasztalást átadni, elmélyíteni, hogy miért is fontos az Istennel, Szűz Máriával való „rendszeres kapcsolattartás”, az egyéni és közös imádkozás.

Október hónapban különböző programok segítették a gyerekeket ennek az élménynek a felismerésére. Az egyik ilyen lehetőség ebben a hónapban az esti szentmisék előtti rózsafüzér imádkozás volt. Minden este imacsoportok, kisközösségek, hittancsoportok imádkoznak megfogalmazott szándékaikért, Mária közbenjárását kérve. Idén a 4.a és a 6.a osztályközössége képviselte a tanulókat egy-egy esti alkalom során, ahol a diákokért, az osztályközösségért, iskoláért imádkoztak. Emellett az iskola munkaközössége is összejött imádkozni a Szentolvasót tanárokért, iskoláért, dolgozókért, valamint az óvoda munkaközössége is hasonlóképpen vitte szándékait Szűz Mária elé egy következő esti alkalom során.

Október 21-én a Máltai Szeretetszolgálat és a plébánia szervezésében megrendezésre került a Szent István Házban az Őszi Játszóház nevű program. Ezen a plébániai programon is több tanulónk szüleikkel együtt vett részt. A foglalkozáson nagyon jól éreztük magunkat és a sok meglepetés mellett egy különlegességet is hazavihettek a gyerekek. Egyedi, majsai rózsafűzért készíthettek maguknak, melyet Tibor atya megszentelt. Többen közülük örömmel hozták magukkal a délutáni városi rózsafüzér imádságra új olvasójukat. A várost beimádkozó lelki programon az „Élő rózsafüzéren” iskolánk vezetősége, tanulói, tanárai, alkalmazottai is részt vettek. A különböző állomásokon más-más szándékért imádkoztak. A plébániánál a papokért, egyházi vezetőkért, a polgármesteri hivatalnál a város vezetőiért, a katolikus általános iskolánál tanárokért, óvónőkért, dajkákért, a katolikus gimnáziumnál a diákokért, az egészségháznál az orvosokért, betegekért és az őket gondozókért, a temetőnél elhunytakért, az óvodánál a gyermekekért, majd bezárólag a templomnál az egyházért ajánlotta szándékait az imádkozó közösség.

Természetesen a szentek tiszteletéről sem feledkeztünk meg, hiszen az ő életpéldájuk is irányadó mindannyiunk számára. Október 4-én Szent Ferenc emléknapján a tanulók és a munkaközösség iskolai szentmisén vett részt, amit iskolalelkészünk Szakács Tibor atya mutatott be. Ministránsaink és az ötödik évfolyam diákjai vállaltak oltárszolgálatot és felolvasást.

Horváth Hedvig

hittanár-nevelőtanár