Bolyai – “utódok” avagy Kis emberek – nagy matematikusok

  1.   október 13-án 6. évfolyamos csapatunk részt vett az idei tanév első, nagy matematika versenyén.

A Bolyai Matematika Csapatversenyt először 2004-ben rendezték meg Észak-Budán. A következő években országos méretűvé nőtte ki magát ez a rangos esemény. 2010-től a határon túlról is szervezetten vesznek részt rajta a diákok. 2017-ben már több mint 46000 résztvevője volt a rendezvénynek. A versenyzők nevezés útján jelezhetik részvételi szándékukat a megmérettetésen. A 4 fős csapatok közösen, összedolgozva, együtt gondolkodva oldanak meg matematikai problémákat.

A mi kvartettünk egymást jól ismerő, összeszokott, vidám versenyzőkből áll, akiknek tehetségét Piroska néni már negyedik éve gondozza, elménket csiszol-ja, tudásunkat gyarapítja. A „Fantasztikus négyes” nevet választó csapatunkat Czifrik Laura, Molnár Attila, Pimbor Kristóf és Szabó István csapattagok al-kották. Bács-Kiskun megyében a 6. évfolyamon induló 70 csapat közül az előkelő 11. helyezést értük el, megelőzve számos híres, ismert, nagy múltú  intézmény versenyzőit  is, melyre igen büszkék vagyunk.

A 6. évfolyam összesített eredményeit is megnéztük, és örömmel láttuk, hogy Bács-Kiskun megye a hat legerősebb megye/körzet egyike volt a harmincöt közül. Ez azt jelenti, hogy az általunk elért 117 pont Bihar megyében az első, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megyékben a második, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Kovászna megyékben a harmadik helyezést jelentette volna. A többi 24 megye/körzetben szintén az első tíz helyezés valamelyikét értük volna el. Azonban ez nem csüggeszt bennünket, mert büszkén képviseltük iskolánkat, a kiskunmajsai Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvodát.

Köszönjük Sebők Piroska tanító néni éveken át tartó, és kitartó felkészítő munkáját!

A Fantasztikus négyes csapat tagjai

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda közössége nevében nagy szeretettel gratulálok, és további sikereket kívánok a csapat tagjainak és felkészítő tanáruknak!

Tóthné Kovács Zsuzsanna

intézményvezető

Adventi Udvar 2018

Pályaorientációs nap – 2018. október 19.

Pályaorientációs nap a kiskunmajsai Szent Gellért Katolikus Általános Iskolában

  1. október 19.

 

„A tehetséges ember minden korban megtalálja a helyét, és azért dolgozik, hogy elérjen valamit a pályán. Aki csak langyosan közelíti meg a szakmáját, az annyit is kap vissza, és nem sírhat, ha aztán nem döngeti a csúcsokat.”

                                                                                                                             Molnár Piroska

 

Ebben a tanévben másodszor rendeztük meg intézményünkben pályaorientációs napunkat. Az iskola minden osztályának élete ezen a napon egy konkrét kérdés köré koncentrálódott: „Mi leszek, ha nagy leszek? …”.

Ez a kérdés cseppet sem unalmas felvetés. Tanulóink ezt már nagyon jól tudják a tavalyi sikeres napunk után. Nagyon várták, hogy újabb munkahelyeket, hivatásokat és szakmákat ismerhessenek meg.

Szülői felajánlások révén és Sörös Anita pályaorientációs szakértői segítségével minden osztályunk képet kaphatott arról, hogy milyen pályákat érdemes választani. Megtudhatták, milyen hiányszakmák, keresett állások, lehetőségek vannak ma a munkaerőpiacon, ezen belül is Kiskunmajsán.

Interaktív és kooperatív módszerekkel irányított csapatversenyen vehettek részt a 4. b osztályosok osztályfőnökük, Horváth Tibor tanár úr szervezésében.

Kisebb szervezések, egyeztetések révén tanulóink eljuthattak a kiskunmajsai Idősek Otthonába, a Kistérségi Irodába, a helyi Rendőrőrsre, az Agrikon kiskunmajsai üzemébe, a megújult Tűzoltósági Központunkba, a Balzsam Patikába, a Kígyó Patikába, a Hudo-dent Fogászati Rendelőbe, a Levendula Dísznövény Kertészetbe, a piacra és tagintézményünkbe, a Katolikus Óvodába is.

Köszönjük a szülők által tartott előadásokat is, amelyekben mindennapjaikról, szakmájukról beszéltek tanulóinknak. Bemutatták és szemléltették is, milyen szépségei és nehézségei vannak az általuk választott pályának. Lány Anita a pedikűrös szakmát mutatta be a diákoknak. Korda Tibor mezőőr a tanyai élet szépségéről mesélt elsőseinknek. A Rimóczi család viseletkészítő műhelyébe is bepillanthattunk. Fisi László pedig a programozás világáról beszélt tanulóinknak.

 

Szentolvasót imádkoztunk…

A kiskunmajsai Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda 233 kisdiákja és nevelőik közösen imádkozták a szentolvasót október 18-án, csatlakozva az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű egész világot átölelő imalánchoz.

A közös imádságba önként bekapcsolódó gyermekek az egykori zárda több mint százéves Lourdes-i Boldogasszony szobrát körülülve, sokan közülük az előző héten saját kezűleg készített olvasón imádkozva, mondták el az örvendetes rózsafüzért.

Elsősorban a világ békéjéért fohászkodtunk, de imádkoztunk az osztályközösségek egy-egy személyes imaszándékára is, súlyos beteg édesanya gyógyulásáért, a családi élet békéjéért…

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola Közössége

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A 72 óra alkotó közösségbe hívott minket…

Nap, mint nap lehetőségünk adódik, hogy embertársaink nehézségét látva segítséget nyújtsunk egymásnak. Olykor egy apró figyelmesség is szeretetközösséget épít egy szükséget szenvedő és támogatója között. Ennek az élménynek az átélését fokozza, ha egy adott közösség össze tud fogni egy cél érdekében építő, tanúságtevő módon. A 72 óra elnevezésű országos szociális önkéntes akció évről évre egyre több fiatalt inspirál a segítő szeretet tevékeny megélésére. Ez a program néhány esetben egyszerűbb vagy olykor összetettebb feladatok megoldásához gyűjt össze lelkes segítő embereket és hatékony megoldásokat.
A kiskunmajsai Szent Gellért Katolikus Általános Iskola munka és tanuló közössége, iskola lelkészünk Szakács Tibor atya vezetésével október 13-án csatlakozott a 72 óra elnevezésű országos szociális önkéntes akcióba. Régóta fogalmazódott az iskolában dolgozó kreatív pedagógus közösség tagjaiban, hogy szeretnék valahogy játékosabbá, vidámabbá tenni iskolánk nagy szürke beton futball pályáját. A 2018/2019-es tanév előkészítése során az ötlet, az elhatározás és a kivitelezés lehetősége egymásra talált. Célunk, hogy tanulóink szabad idejüket a lehetőségekhez mérten, minél inkább közösségi módon, örömteli játékokkal tudják eltölteni. Ezért a palettát bővítve többféle módon alkalmazható játékokat festettünk a szabad felületekre. A munka kivitelezését ötletgyűjtés, tervezés, több egyeztetés, méret vételezés és beszerzés előzte meg. A pálya anyagának megfelelő speciális festékkel dolgoztunk. Fontosnak tartottuk, hogy felnőtt segítőkkel együtt, iskolánk néhány diákja festhesse fel a tervezett mintákat. Így megtapasztalhatták a közösségért való munka élményét és saját munkájuk építő jellegét.
A program a szépülés mellett alkalmat teremtett, hogy egy közös projekt kivitelezésével erősödjenek a kollégáinkkal és a gyerekkel való kapcsolataink. Örömünkre szolgált, hogy délután iskolánk elballagott diákjai, s egyben a plébániai ifjúsági hittanos csoport tagjai váltották a festőmunkálatban fiatalabb társaikat. A munkaszünet perceiben az iskola vezetősége finom frissítővel lepte meg a dolgos segítőket. A sok hajolgatással és guggolással töltött óráért a fizetség a hétfői első óra utáni szünetben játszó, a látvánnyal alig betelni tudó gyermekek öröme volt. Tanulóink a vártnál is változatosabb módon tudják magukat elfoglalni. A megújult pálya pedagógusainknak is segítséget nyújt a játékos tanításban.

Horváth Hedvig
Hittanár-nevelőtanár
Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Szent Gellért Díj 2018

A 2018/2019-es tanévben a Szent Gellért Díjat Török Melinda tanárnő kapta.

 

Szent Gellért Nap – egy kicsit másként

Idén úgy döntöttünk, hogy névadó szentünkről ünnepnapján emlékezünk meg, nem várunk péntekig. Így szeptember 24 – -én, hétfőn került sor a Szent Gellért Napra és délután az ünnepi bálra. Ami miatt egy kicsit másként sikerült számunkra ez a nap, az az, hogy esett az eső. Így idén a templomlátogatás után egyből megindulhatott a délutáni bálra való készülődés.

Ennek meg is lett az eredménye, hiszen csodálatosan kreatív ötletek valósulhattak meg. Ismét köszönjük a szülőknek is a hathatós támogatást! A terített asztalok kivétel nélkül elismerésben részesültek: az osztályok egy – egy labdát kaptak ajándékba.

A tánc folyamán nagyon jó volt látni, milyen ügyesen mozognak a gyerekek, milyen jókedvvel engedik át magukat a zenének.

A bál után mindenki fáradtan, de jókedvűen térhetett haza. Izgalommal várjuk a következő bálat, a Katalin Bálat.

Török Melinda – Diákönkormányzatot patronáló tanár

Pályaorientációs szolgáltatás

Egyéni tanácsadás igénylése szülő vagy tanuló részéről 7-8. évfolyam részére: kattintson a linkre!

Kiskorú tanuló esetén szülői beleegyező nyilatkozat szükséges, melyet kérésre/igénybejelentéskor megkapnak.
Amennyiben bárkinek nehézséget okozna az elektronikus igénybejelentő kitöltése, telefonon vagy e-mailben, ill. papír alapon is megtehető: soros16anita@gmail.com        30/320 8778

Sörös Anita
Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Továbbtanulási és Pályaválasztási tanácsadó
6000 Kecskemét Katona J. tér 8.
06/76 477-666
30/320 8778

Szeretettel várjuk a 7-8. évfolyamos szülőket 2018. október 11-én 17 órától szülői értekezletre!

Évnyitó 2018-2019