Szent Márton napi felvonulás…

Szent Márton püspökről megemlékezve 2019. november 8-án a kiskunmajsai Római Katolikus Templomban Ft. Ivanics Zoltán iskolalelkész atya vezetésével Szent Márton napi igeliturgiát tartott a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda Tagóvodájának szülői és gyermek közössége.

Szent Márton életének felelevenítése kapcsán a gyerekek hallhattak arról, hogy Márton eredetileg római katona volt, akit megérintett Jézus tanítása. A legenda szerint hitelességét és önzetlenségét igazolja, hogy egy alkalommal didergő koldusnak adta félbevágott palástját. Amikor pedig püspökké szerették volna őt választani alázatosságában a ludak óljába bújt, hogy kitérjen a feladat elől. A libák azonban gágogásukkal elárulták őt, így hamarosan püspök lett. Mártont halála után szentté avatták.

A megemlékezés végén sor került a gyerekek által készített lámpások megáldására, majd a szülők és gyermekek lámpásaikkal világítva, dalocskákat énekelve, verselve, hosszú tömött sorban vonultak át az iskola épületébe, ahol a gyerekek hallhattak a Márton napi népszokásokról.

Befejezésként az iskola ebédlőjében közös agapén fogyasztották el a résztvevők a finom libazsíros kenyeret és a jószívvel kínált gyümölcsöt.

 

Tóthné Kovács Zsuzsanna
intézményvezető

Szentmise Szent Imre ünnepén…

2019. november 5-én teljes iskolai közösségünk részvételével szentmisét tartott Ft. Ivanics Zoltán iskolalelkész atya.
Nincs mester a tanítványa és nincs tanítvány mestere nélkül. Mindannyian büszkén viseljük címerünket, és hordjuk a szívünk felett Szent Gellért püspök és Szent Imre herceg képét. Védőszentként és példaképként tekintünk mindkettőjükre.

Közlekedj biztonságosan!

A közelmúltban – óvodás gyermekeink és tanulóink nagy örömére – külön-külön alkalommal óvodásaink és alsó tagozatos diákjaink a majsai polgárőrök jóvoltából pályázati forrásokból beszerzett új elektromos kisautók segítségével ismerkedhettek a közlekedési szabályokkal az iskolánk udvarán.
Az alsó tagozatos diákjaink a kerékpáros közlekedéshez használható láthatósági mellényeket, kerékpárra szerelhető csengőket, karszalagokat, villogókat kaptak.

Tóth Jenőné Matematika Emlékversenyen elért eredményeink…

2019. október 25-én került megrendezésre Szakmáron a Szent Asztrik Katolikus Általános Iskolában a Tóth Jenőné Matematika Emlékverseny, melyen intézményünkből 11 tanuló vállalta a megmérettetést. Tanulóink ismét szép eredményekkel tértek haza:

Pimbor Kristóf a 7. évfolyamon 1. helyezést, (felkészítő tanára: Klúcsó Sándorné)

Terbe Natasa a 4. évfolyamon 1. helyezést (felkészítő tanára: Sebők Piroska) és

Pellikán Lia a 3. évfolyamon 2. helyezést (felkészítő tanára: Dobóné Czinkóczi Erzsébet) ért el.

Sikerükhöz szeretettel gratulálunk!

Sportsikerek Szankon

Újabb örömteli sporteredményeket értek el iskolánk tanulói. 2019. október 25-én rendezték Szankon a Gy. Szabó Béla Kupát, ahol remekül teljesítettek sportolóink. Minden sportágban kiválóan helytálltak versenyzőink (több első helyezéssel), így az összesített kupagyőzelemtől néhány ponttal lemaradva a második helyet szerezték meg.

A sportágak eredményei:

Alsó tagozatos labdarúgás:

I. Szent Gellért Katolikus Iskola és Óvoda

Alsó tagozatos sorverseny:

II. helyezés

Atlétika (5-8 osztály):

I. Váltófutás: Szent Gellért Katolikus Iskola és Óvoda

II. Távolugrás

Teke (5-8. osztály):

II.helyezés

Felső tagozatos labdarúgás:

III.helyezés

Külön öröm, hogy alsó tagozatos labdarúgásban az edzők véleménye alapján a torna legtechnikásabb játékosának Balog Zalánt, iskolánk labdarúgóját választották meg!

Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő tanáraiknak (Patyi László, Sipos Zsolt, Horváth Tibor) is!

Kirándulás a közeli 56-os múzeumba

„El ne felejtse, aki él,
hogy úgy született a szabadság,
hogy a pesti utcán hullt a vér.

(Tamási Áron)”

2019. október 22-én a negyedik évfolyamos tanulók Fehérné Papp Beáta és Konczné Bartal Éva osztályfőnökök vezetésével miniprojekt keretében ismerkedtek az 56-os hősökkel. Ennek része volt egy kirándulás a közeli 56-os múzeumban. Verőfényes őszi napon a Dottóval jutottunk ki a helyszínre. Megtekintettük a korabeli emlékeket, megismerkedtünk Pongrácz Gergely életével. A Corvin köz egykori parancsnoka egyedülálló módon hozta létre a múzeumot és a kápolnát. Itt imádkoztunk hazánkért és a hősökért, és közösen elszavaltuk Tamási Áron Piros a vér a pesti utcán című versét. Még egy kis játékra is maradt időnk a tank és az ágyúk körül. Itt készült el a közös csoportképünk a forradalom zászlajánál.

Projektünk zárásaként 2019. október 23-án csatlakoztunk iskolánk nagy létszámú ünneplő közösségéhez és mi is képviseltettük magunkat a városi ünnepségen.

Konczné Bartal Éva

 

Szent Gellértesek a missziókért

„Az én misszióm a szeretet. Nagy dolgokat nem tudok végrehajtani…egyetlen kicsi áldozatot, egyetlen pillantást, egyetlen szót sem szalaszthatok el, anélkül hogy a legkisebb dolgokból is hasznot ne húznék azáltal, hogy nagy szeretettel teszem azokat.“ Lisieux-i Szent Teréz, a missziók védőszentje

Október hónapban arra hívott meg minket a Szentatya, hogy különösképpen is imádkozzunk az Egyház missziójáért és a misszionáriusokért.

Október 18-án kilenc órakor a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda teljes tanulói közössége, 350 gyermek és iskolánk nevelői, munkatársai lélekben egyesülve gyermekek csoportjainak ezreivel szerte a világon, az Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért imamisszióhoz csatlakozva a Gyermek Jézusról nevezett Lisieux-i Kis Szent Teréz szűz és egyháztanító ereklyéje és a lourdes-i boldogságos Szűz Mária szobra előtt imádkozta a dicsőséges szentolvasót.

72 óra kompromisszumok nélkül – részvétel második alkalommal az országos önkéntes akcióban

Intézményünk e tanév őszén második alkalommal kapcsolódott be a „72 óra kompromisszumok nélkül” elnevezésű országos szociális önkéntes programba. Az önkéntes munkavégzés megtapasztalása fontos a személyiségfejlődés alakulása során, a pedagógiai nevelés részét is képezi. Hozzásegíti a gyermeket, hogy meg tudja becsülni a felnőttek, a társai és saját munkáját. Megtapasztalhatja, hogy értékes tevékenységet folytat, másokért ő is tud tenni.

A tavalyi év során, az első megmozdulásunk alkalmával az iskola szürke beton udvarát tettük színesebbé. Kreatívan próbáltuk bővíteni a kinti, szabadidős játékok tárát a lehetőségekhez mérten. Alapos tervezés és előkészítés után vittük fel a felületre ecsettel az aszfalt játékokat, melynek megvalósításában a pedagógusok és a tanulók is részt vettek. Így, a közös kivitelezéssel igazán magunkénak érezhettük munkánk gyümölcsét.

Ezévben a maradék festéket felhasználva folytattuk az udvaron lévő sportpálya vonalainak és a tavaly kivitelezett játékok felújítását. A munkában október 11-én, pénteken délelőtt a 6. b és a 8. b tanulói vettek részt, valamint a délután folyamán több felső tagozatos diák is segítkezett a pedagógusok mellett.

Idén az önkéntes tevékenység kibővült. A nyolcadik évfolyam tanári vezetéssel a környezet megtisztításában vette ki részét: szemetet szedtek október 10 -én csütörtökön a 6. és 7. tanórában. Az önkéntes munkavégzés során a Fő utcán haladva, a város központjától a Zrínyi utcáig végezték a terület megtisztítását. A tanulók szinte egymással versengve, aktívan vettek részt a hulladék összegyűjtésében, s munkájuk révén nyolc zsák szemetet gyűjtöttek össze.

 

Horváth Hedvig
Hittanár-nevelőtanár

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda

 

Majsai és szentlászlói karate siker a Diákolimpián

Október 12-én XXIV. alkalommal gyűltek össze az ország legjobb karatékái a szigetszentmiklósi Városi Sportcsarnokban, hogy a 2019/20-as tanévi Diákolimpia WKF Karate versenyén megmérkőzzenek. A 6-20 év közötti fiatalok nemek és súlycsoportok szerint, 7 korcsoportban álltak tatamira, a majsai térség versenyzői közül ketten a dobogóra is.

A Magyar Karate Szövetség tagszervezete, a Magyarországi Goju-Ryu Karate-Do Szövetség szervezésében 5 tatamin zajlottak a küzdelmek az idei legjobb címekért kata (formagyakorlat) és kumite (küzdelem) kategóriákban. A több mint 30 bírót felvonultató esemény ünnepélyes megnyitóján bejelentették, hogy az iskolai tornaórákon is egyre több karate edzővel, képzett testnevelővel népszerűsítik a közeljövőben a sportágat. Az együttműködés aktuálisabb, mint valaha, hiszen 2020. február elején, hazánk rendezi meg a kadet junior 21-es Európa Bajnokságot!

Térségünkből a Guba György 6. danos, fekete öves karate mester vezette 7 fős csoport vett részt a versenyen:

  • Nyerges Ádám (Kiskunmajsa – Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda)
  • Ádám Nelli (Fülöpjakab)
  • Bakró Hanna (Fülöpjakab)
  • Rakovszki Lara (Kiskunmajsa)
  • Ádám László (Fülöpjakab)
  • Bozóki Fanni (Kiskunmajsa)
  • Pajlovics Roxána (Jászszentlászló)

A csapat a versenyrutin megszerzése mellett törekedett a legjobb eredményre, ám ez nem volt egyszerű a nagy hazai csapatokat (VASAS, HONVÉD, UTE, MTK, FTC, KSI …) is felvonultató eseményen. A fiatalok közül végül a kiskunmajsai Nyerges Ádám (kumite, bronz) és a jászszentlászlói Pajlovics Roxána (kata, bronzérem) érte el a legjobb eredményt.

Bozóki Szilvia
Olympic Karate SE
sajtóreferense

Szent Gellértes sikerek a hittanos olimpián

2019. október 13-án a Constantinum Katolikus Intézmény adott otthont a Hittanos Olimpia egyházmegye döntőjének, ahol 8 esperesi kerület sportolói mérték össze erejüket.

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola diákjai tovább öregbítve intézményünk és Kiskunmajsa jó hírnevét dobogós helyekkel tértek haza.

5-6. évfolyamos leány asztaliteniszben Pelikán Lia 3. b osztályos tanulónk, legyőzve a nálánál sokkal idősebbeket, aranyérmet szerzett.  Hasonlóan első helyezett lett Csuka Tibor 7.a osztályos pingpongozónk a 7-8. évfolyamos korcsoportban, míg Fülöp Máté 5.a-ból az 5-6. korcsoport ezüstérmével büszkélkedhet.

7-8. évfolyamos korcsoportban versenyzett focistáink bronzéremmel gazdagították sportsikereink, 5-6. évfolyamos futball csapatunk pedig a „pontszerző” 5. helyen végzett.